Σκέφτεσαι να κάνεις κάποιο τατουάζ; Μάθε την ιστορία του στην Ελλάδα, τις πιο βασικές κατηγορίες σχεδίων που υπάρχουν, τι θα πρέπει να προσέξεις αλλά και πως να περιποιηθείς το καινούριο σου απόκτημα για καλύτερα αποτελέσματα.
Η τεχνική των tattoos είναι πανάρχαια. Από τις πιο πρωτόγονες φυλές μέχρι σήμερα, βλέπουμε τους ανθρώπους να στολίζουν και να ζωγραφίζουν τα σώματά τους με tattoo, σε όλες τις εκδηλώσεις και εκφάνσεις της ζωής.
Οι ναυτικοί με τα ταξίδια τους από το εξωτερικό ήταν αυτοί που έφεραν το τατουάζ στη Ελλάδα. Οι πρώτοι που το ασπάστηκαν ήταν άτομα από χαμηλή οικονομική και κοινωνική τάξη, ενώ λίγο αργότερα θα βρει πρόσφορο έδαφος και στην εργατική τάξη. Η ελληνική κοινωνία όμως, ανέτοιμη να δεχτεί τη νέα τέχνη, το καθιστά απαγορευτικό και αναφέρονται ακόμα και διώξεις των καλλιτεχνών.
Στις αρχές το ’70 η κατάσταση αλλάζει. Δίνετε μια πιο επαγγελματική βάση για να υπάρξει κάποια εξέλιξη στο χώρο. Η ελληνική κοινωνία όμως ήταν ανέτοιμη για μια ακόμα φορά να το δεχτεί .
Φτάνοντας στο ’80, η επιμονή των καλλιτεχνών θα σπάσει την προκατάληψη. Πολλοί καλλιτέχνες της μουσικής και του θεάματος θα στολίσουν το σώμα τους χωρίς δισταγμό. Οι νέοι ακολουθώντας το δρόμο των προτύπων τους, θα βρεθούν στα ελάχιστα στούντιο της εποχής για ένα στολίδι.
Τα επόμενα χρόνια η τέχνη του τατουάζ εξελίσσετε ραγδαία. Οι νέοι φροντίζουν να ενημερωθούν και να μάθουν τα μυστικά της τέχνης. Η είσοδος της τηλεόρασης και των περιοδικών βοήθησαν να εξαπλωθούν τα νέα και πλέον το τατουάζ θα μπορούσε να ονομαστεί και μόδα.
Δυστυχώς δεν μπορούμε να χωρίσουμε τα τατουάζ σε σχέδια που είναι της μόδας και όχι. Τουλάχιστον ας γνωρίσουμε τις ευρύτερες κατηγορίες που υπάρχουν.
American Old School Tattoo
Σκέψου Amy Winehouse, άγκυρες του ναύτη, cartoon σέξι γυναίκες που κλείνουν παιχνιδιάρικα το μάτι.
Tribal traditional Tattoo
Ξέχνα τα αμερικανοποιημένα tribal τατουάζ με τα έντονα μαύρα σχήματα και τις μυτερές γραμμές. Το tribal έχει επιστρέψει πλέον στις ρίζες του(Ν. Ζηλανδία).
Liner Work Tattoo
Σχέδια που παραπέμπουν σ' εκείνα των τατουάζ με henna. Είναι περισσότερο διακοσμητικά ως τεχνοτροπία, με σχήματα που θυμίζουν κέντημα ή διακόσμηση αγγείου.
Ασιάτικα Tattoo
Μεγάλα σχέδια, κυρίως γιαπωνέζικης επιρροής, που καλύπτουν μεγάλες περιοχές του σώματος, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που συνήθως έχει χρώμα.
Εν δράση
Η απόφαση είναι μεγάλη. Πριν την πάρεις καλό θα ήταν να το σκεφτείς αρκετά, μιας και το τατουάζ είναι μόνιμο. Αν το μετανιώσεις υπάρχουν τεχνικές αφαίρεσης. Είναι όμως επώδυνες, χρονοβόρες και με μεγάλο κόστος. Καλό θα ήταν να διαβάσεις τα παρακάτω tips πριν αποφασίσεις να στολίσεις το σώμα σου.
-Η καλύτερη εποχή για τατουάζ είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, γιατί φοράς λιγότερα ρούχα που μπορεί να ερεθίσουν το σημείο του τατουάζ και δεν κάνεις μπάνια στη θάλασσα που μπορεί να το μολύνουν ή να το ξεθωριάσουν, ενώ η χειρότερη εποχή είναι το καλοκαίρι.
-Σκέψου πρώτα πολύ καλά και υπομονετικά τι σχέδιο θες να κάνεις. Το ζητούμενο είναι το tattoo που θα κάνεις να φαίνεται λες και υπήρχε ανέκαθεν στο σώμα σου.
-Πριν αποφασίσεις να κάνεις τατουάζ θυμήσου πώς ότι είναι τώρα στη μόδα δεν σημαίνει πως θα είναι για πάντα. Σκέψου με ποιο τατουάζ θα είσαι ικανοποιημένος κάποια χρόνια μετά, γιατί τα σχέδια και χρώματα που είναι τώρα της μόδας δεν είναι διαχρονικά.
-Η επιλογή του σημείου εξαρτάται από το αν θέλεις να είναι ορατό από όλους ή να βρίσκεται σε πιο …απόκρυφα σημεία.
-Για το τατουάζ πρέπει να επιλέγεται ένα ειδικευμένο εργαστήριο, όπου τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής, και όχι οποιοσδήποτε χώρος, όπου ανειδίκευτοι χρησιμοποιούν αυτοσχέδια, μη αποστειρωμένα εργαλεία.
-Ζήτα πρώτα να δεις δουλειά του tattoo artist.
Ο tattoo artist πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει σε όλες σου τις ερωτήσεις αναφορικά με θέματα διασφάλισης της προσωπικής σου υγείας.
-Ο tattoo artist είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί χειρουργικά γάντια.
-Όσα εργαλεία ή υλικά θα χρησιμοποιηθούν πάνω σου, πρέπει να ανοιχτούν μπροστά σου.
-Τα μελάνια που θα χρησιμοποιηθούν πάνω σου θα πρέπει να έχουν την ετικέτα της εταιρείας τους.
-Ένα μικρό τατουάζ ή κάποιο με δύο ή τρία χρώματα είναι ευκολότερο να αφαιρεθεί στο μέλλον.
Και μετά;
Αν λοιπόν το πήρες απόφαση και το έκανες σε περιμένει ένας δύσκολος μήνας. Η περιποίησή του είναι σημαντική για να εξασφαλίσεις ένα ωραίο και ανθεκτικό στο χρόνο αποτέλεσμα.
Είναι καλό να έχεις στο μυαλό σου ότι το τατουάζ μόλις χτυπηθεί είναι μια ανοικτή πληγή. Καλό θα ήταν να το πλένεις συχνά, μόνο με νερό και χωρίς σφουγγάρι, για να μην μολυνθεί.
Επίσης θα πρέπει να αποφύγεις την ηλιακή ακτινοβολία και όταν θα έρθει η ώρα να το εκθέσεις στο ήλιο, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείς αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας. Αυτό θα προστατέψει το τατουάζ σου και θα αποφύγεις το ξεθώριασμα των χρωμάτων.
Επίσης θα πρέπει να το φροντίσεις με ενυδατική κρέμα που θα σου συστήσει ο tattoo artist και φυσικά να ακολουθήσεις όποια συμβουλή σου δώσει για την περιποίηση του.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου