Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ρωσικές Φυλακές : Ο κώδικας των Τατουάζ

Απο το 1920 μέχρι σήμερα, στις σχεδόν πάντα υπερπλήρεις ρωσικές φυλακές και τα γκουλάγκ, δημιουργήθηκε ένας σιωπηλός τρόπος επικοινωνίας και αναγνώρισης μεταξύ των κρατουμένων που ξεπερνάει σε πολυπλοκότητα και ιδιομορφία κάθε παρόμοια τακτική οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Τα τατουάζ των ρώσων καταδίκων απο τους “αντεπαναστάτες” μέχρι την Βόρι Ζακόνε,τόσο περίπλοκα όσο και βλάσφημα ή γκροτέσκα αποτελούν ένδειξη του εγκληματικού στάτους του καταδίκου και καθιστούν τον φέροντα ισότιμο μέλος της κοινωνίας των φυλακών.
Η πιο αξιόλογες πηγές για το θέμα είναι η τρίτομη “Russian Criminal Tattoo Encyclopaedia”,έργο του επί 50 χρόνια σωφρονιστικού υπαλλήλου Danzig Baldaev http://www.amazon.com/Russian-Criminal- … 3882439203 καθώς και το ντοκιμαντέρ του Άλιξ Λάμπερτ “The mark of Cain” (74′)






Για τους κρατούμενους σε ρωσικές φυλακές αν κάποιος δεν έχει κανένα τατουάζ πάνω του είναι σαν να μην υπάρχει.


¨Οχι μόνο το σχέδιο αλλά και η θέση στην οποία αποτυπώνεται, έχει σημασία.

Το πρώτο τατουάζ που γίνεται στους καινούργιους είναι συνήθως στο στήθος και πολλές φορές περιλαμβάνει ένα τριαντάφυλλο.

Εκτός απο τα τατουάζ που γίνονται οικειοθελώς, υπάρχουν κι αυτά που έχουν χαρακτήρα τιμωρίας. Ένα χρέος π.χ. στα χαρτιά που δεν εξοφλήθηκε, μπορεί να επιφέρει την ποινή χάραξης ενός υποτιμητικού χαρακτήρα τατουάζ για τον φέροντα, συνήθως σεξουαλικού χαρακτήρα.

Τα σημάδια της τράπουλας είναι πολύ διαδεδομένα.
Τα σπαθιά και τα μπαστούνια δείχνουν επαγγελματία κλέφτη κι εγκληματία.
Τα καρώ και οι κούπες (επιβάλλονται με τη βία) καταδότη και παθητικό ομοφυλλόφιλο.

Τη σοβιετική περίοδο εικάζοταν ότι μια προσωπογραφία του Στάλιν ή του Λένιν στο στήθος μπορούσε να σε γλυτώσει απ’ το εκτελεστικό απόσπασμα.

Η εικόνα του εσταυρωμένου δεν γίνεται απο θρησκευτικότητα.
Συνήθως ο φέρων νιώθει αδικημένος και βασανισμένος απο τις αρχές ή αν συνοδεύεται απο στέμμα, δείχνει ότι είναι ο αρχηγός εγκληματικής “οικογένειας”.
Τα χαμογελαστά πρόσωπα είναι μια χλεύη προς τις αρχές.
Τα φίδια γύρω απ’ το λαιμό συμβολίζουν τον βρόγχο του σοβιετικού καθεστώτος.
Οι γάτες είναι το κοινότερο σημάδι των κλεφτών.
Τα κρανία δείχνουν δολοφόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...