Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ολίγον από Ιαπωνία

japanese_tattoo_art5Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, στην Ιαπωνία έβαφαν τα σώματά τους για διακοσμητικούς ή θρησκευτικούς λόγους από τη Νεολιθική εποχή. Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν διάφορα σχέδια ως σύμβολα γονιμότητας. Από διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα συμπεραίνουμε ότι έβαφαν τα σώματά τους χρησιμοποιώντας συμμετρικά σχέδια, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το σκοπό για τον οποίο το έκαναν.

Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες Κινέζων, σύμφωνα με τις οποίες, Ιάπωνες είχαν τατουάζ που φανέρωναν πιθανότατα κάποια στρατιωτική ή άλλου είδους κοινωνική ιεραρχία, κατά την περίοδο των Yayoi.
Για παράδειγμα, ένα σώμα γεμάτο τατουάζ, ήταν χαρακτηριστικό μιας παντρεμένης γυναίκας. Στις άκρες των χειλιών χάρασσαν σχέδια από ξυράφια και στη συνέχεια έβαφαν τις πληγές με ξυλάνθρακα, για να προκύψει ένα μαύρο - μπλε χρώμα. Επίσης, στόλιζαν την περιοχή γύρω από τα φρύδια με κυματιστές γραμμές, καθώς και τα χέρια με μεγάλη ποικιλία σχεδίων.
Τα πρώτα στοιχεία της εφαρμογής της τέχνης του τατουάζ στην Ιαπωνία έχουν βρεθεί σε πήλινα αγαλματίδια από αρχαίους τάφους, τα οποία παριστάνουν ανθρώπινες φιγούρες με ζωγραφισμένα ή χαραγμένα σχέδια στο πρόσωπο, κάποια από αυτά τοποθετούνται χρονολογικά 5.000 χρόνια π. Χ.
Τα αγαλματίδια αυτά υποτίθεται πως συνόδευαν τους νεκρούς στο τελευταίο ταξίδι τους, ενώ τα τατουάζ επάνω τους προφανώς είχαν μαγικό ή θρησκευτικό χαρακτήρα.
Τα πρώτα γραπτά στοιχεία σχετικά με το τατουάζ στην Ιαπωνία τα συναντάμε στην κινέζικη δυναστική ιστορία, η οποία γράφτηκε το 297μ.Χ. Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, όλοι οι άντρες Ιάπωνες έκαναν τατουάζ στο σώμα και στο πρόσωπό τους.
Οι Κινέζοι αναφέρουν σε διάφορες ιστορίες το γεγονός ότι οι Ιάπωνες συνήθιζαν να στολίζουν τα σώματά τους με τατουάζ. Πάντως, για τους Κινέζους η πρακτική αυτή έχει υποτιμητική έννοια, θεωρούσαν το τατουάζ σύμβολο βαρβαρότητας και το χρησιμοποιούσαν μόνο σαν τιμωρία. Ως τον 7ο αιώνα οι Ιάπωνες είχαν υιοθετήσει πολλά στοιχεία από τον κινέζικο πολιτισμό. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η πρακτική του τατουάζ έπεσε σε δυσμένεια και στην Ιαπωνία, και κατέληξε να χρησιμοποιείται μόνο σαν τιμωρία. Η πρώτη καταγραφή από όπου παίρνουμε στοιχεία για την εφαρμογή του τατουάζ ως μέθοδο τιμωρίας χρονολογείται γύρω στο 720 π. Χ. Αναφέρει ότι κάποιος αυτοκράτορας έδωσε χάρη σ' έναν επιστάτη, και αντί για τη θανατική ποινή του επέβαλε την εφαρμογή τατουάζ.
Ως τις αρχές του 17ου αιώνα υπήρχαν κάποια κωδικοποιημένα σχέδια τα οποία χρησιμοποιούνταν ως τατουάζ σε εγκληματίες και γενικότερα απόκληρους της κοινωνίας. Όπως και στην Κίνα, εφάρμοζαν σημάδια στο μέτωπο ή τα χέρια των εγκληματιών, ως μέσο για να τους στιγματίσουν στην κοινωνία. Οι εγκληματίες σημαδεύονταν με μεγάλη ποικιλία σχεδίων, όπως διάφορες γραμμές και ιδεογράμματα, κύκλοι, το σύμβολο του σκύλου ή ένα σταυρό στο εσωτερικό του βραχίονα.
Συχνά, σε άτομα που το κοινωνικό σύνολο συνήθιζε να περιφρονεί λόγω επαγγέλματος, και οι οποίοι ζούσαν σε ξεχωριστές γειτονιές, όπως ήταν οι χασάπηδες, οι νεκροθάφτες και γενικά οι εργάτες που ασχολούνταν με τη διεκπεραίωση ευτελών καθηκόντων, εφαρμόζονταν το σύμβολο Η.
Το τατουάζ λοιπόν αποτελούσε τη χειρότερη μορφή τιμωρίας, και όσοι άξιζαν τέτοια ποινή απομονώνονταν από τις οικογένειες, και γενικότερα από την κοινωνία. Μέχρι το τέλος του 17ου αιώνα, η ποινή αυτή είχε αντικατασταθεί από άλλες μορφές τιμωρίας. Λέγεται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τατουάζ έγινε αρκετά δημοφιλές, ενώ οι εγκληματίες συνήθιζαν να καλύπτουν τα τατουάζ τους με μεγάλα περίτεχνα σχέδια. Έτσι λέγεται ότι συνδέθηκε το τατουάζ με το οργανωμένο έγκλημα στην Ιαπωνία. Επίσης, το τατουάζ εξελίχθηκε σε ανεξίτηλο όρκο αφοσίωσης σε ιερά θρησκευτικά καθήκοντα. Πολλοί χωρικοί ζωγράφιζαν σύμβολα αγάπης και αφοσίωσης στο εσωτερικό του βραχίονα ή το μηρό. Κάποια στιγμή η κυβέρνηση του Edo (τώρα Τόκιο) προσπάθησε να απαγορεύσει την τεχνική του τατουάζ χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
JapaneseTattooArt1_thumbΟι πιο πρόσφατες αναφορές στη χρήση του τατουάζ ως καλλωπιστικό στοιχείο, βρίσκονται σε μυθιστορήματα τα οποία χρονολογούνται στα τέλη του 17ου αιώνα.
Κατά τον 18ο αιώνα άρχισε να καθιερώνεται η πρακτική του να ζωγραφίζουν στο σώμα τους διάφορες εικόνες αντί για σύμβολα. Στο Edo άρχισε να ανθίζει η επιχειρηματική δραστηριότητα, η νυχτερινή ζωή και η διασκέδαση. Στο πλαίσιο αυτό γεννήθηκαν σημαντικά στοιχεία της γιαπωνέζικης τέχνης, όπως το θέατρο Kabuki, το Bunraku (κουκλοθέατρο), η πάλη Sumo, αναπτύχθηκε η λογοτεχνία και γενικότερα οι τέχνες, ενώ η περιοχή Yoshiwara καθιερώθηκε ως το μέρος όπου οι γκέισες δέχονταν τους επισκέπτες τους.
'Ενας τρόπος για να εκφράσουν τα ιδανικά τους οι Samurai ήταν το τατουάζ, καθώς ήταν ιδιαίτερα επίπονη η εφαρμογή του, αποτελούσε σύμβολο ηρωισμού.
Μετά το 1867, ύστερα από ένα σύντομο εμφύλιο, ο αυτοκράτορας ξαναπήρε την εξουσία της χώρας. Οι νέοι νομοθέτες απαγόρευσαν εκ νέου την τέχνη του τατουάζ,θεωρώντας ότι τέτοια έθιμα θα τα έβρισκαν βάρβαρα οι δυτικοί. Η ειρωνεία είναι ότι οι καλλιτέχνες μπορούσαν να κάνουν τατουάζ σε ξένους, στους ντόπιους όμως απαγορεύονταν. Πολλοί καλλιτέχνες λοιπόν άνοιξαν εργαστήρια και έκαναν κυριολεκτικά «χρυσές δουλειές» κάνοντας τατουάζ σε ξένους ναυτικούς.
Η παραδοσιακή γιαπωνέζικη τακτική του τατουάζ διαφέρει από αυτή της Δύσης, καθώς αποτελείται από ένα μοναδικό σχέδιο το οποίο καλύπτει την πλάτη και επεκτείνεται στα χέρια, το στήθος και τα πόδια. Τέτοια σχέδια δεν συναντώνται πολύ συχνά, καθώς απαιτούν πολύ χρόνο, χρήματα αλλά και ενέργεια.
Το σύγχρονο γιαπωνέζικο τατουάζ είναι έντονα επηρεασμένο από τους παραδοσιακούς καλλιτέχνες του ukiyoe. Μπορούμε να συναντήσουμε και σχέδια επηρεασμένα από τη δύση, ωστόσο οι περισσότεροι προτιμούν τις παραδοσιακές τεχνικές, τα ολόσωμα σχέδια τα οποία δημιούργησε ο Kuniyoshi και οι σύγχρονοι του.
Σήμερα, ελάχιστοι ειδικοί εφαρμόζουν την τέχνη του τατουάζ στην παραδοσιακή της μορφή, η οποία μεταμορφώνει ολόκληρο το σώμα σε περίπλοκο γλυπτό. Τα σχέδια καλύπτουν την πλάτη και φτάνουν ως το μηρό, και ολόκληρο το μπροστινό μέρος, αφήνοντας ακάλυπτη μόνο μια λεπτή λωρίδα στο κέντρο.
KANJI TATTOO
awesome-kanji-tattoo-on-girls-back-9075Τα τατουάζ είναι μια μορφή, ζωγραφικής τέχνης του σώματος, που έχει εισαχθεί στον κόσμο της μόδας και κατέχει ξεχωριστή θέση. Σταδιακά με το χρόνο διαφορετικά στυλ τατουάζ έχουν προκύψει από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.
Το Kanji είναι το πιο δημοφιλές ιαπωνικό στύλ, και έγινε γνωστό για τα μοναδικά σχέδιά του, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα περί τατουάζ. Κάθε σύμβολο kanji είναι ideograph, έτσι ώστε το σύνολο χαρακτήρων, να αποπνέει μια έννοια ή ιδέα με έναν οπτικά εκφραστικό τρόπο. Μερικά σύμβολα είναι μοναδικά, αρμονικά,καλλιτεχνικά και όμορφα. Κατά τα τελευταία χρόνια, ιαπωνικά kanji σύμβολα έχουν βρεί σταδιακά το δρόμο τους στη Δυτική Όχθη, εγκαταστάθηκαν ώς ιδέες στο μυαλό και υλοποιήθηκαν πάνω στο σώμα.Σχεδόν παντού αγαπήθηκαν,ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως και οι Ιάπωνες τα αγάπησαν και τα αγαπούν. Ωστόσο, είναι πολύ λυπηρό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που λανθασμένα καταλήγουν με λάθος σύμβολα Kanji.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι εύκολο, να επιλέξεις ένα kanji για τατουάζ.Έχουν την πεποίθηση ότι μπορούν να μεταφράζουν απευθείας ιαπωνικά σύμβολα από τα Αγγλικά στα kanji. Όμως αυτή η λανθασμένη πεποίθηση,η ακατάλληλη γνώση και η έλλειψη ενημέρωσης έχει οδηγήσει σε μια έκρηξη του αριθμού ατόμων, που έχουν λάθος ιαπωνικούς χαρακτήρες, πάνω τους. Κάποιοι πρότειναν τα γράμματα στον πελάτη και αργότερα βρέθηκαν στην θέση να εκφράζουν τη λύπη τους σε αυτόν, όταν εκείνος διαπίστωσε ότι το kanji δεν σήμαινε αυτό που είχε ζητήσει. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να κάνετε κάποια έρευνα και να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας, σχετικά με τις διάφορες μορφές της ιαπωνικής γραφής. Με το να νομίσετε ότι μπορείτε απλά να αναζητήσετε μια λέξη στο λεξικό kanji και να περιμένετε ότι, θα μεταφράσει με ακρίβεια αυτό που ζητήσατε ή να σας το μεταφράσει ο παραπάνω , τότε λυπάμαι, αλλά πάτε γυρεύοντας.
Το Kanji δεν είναι πραγματικά ένα παραδοσιακό ιαπωνικό τατουάζ, αλλά είναι ένα ύφος της γραφής που ασκείται ως επί το πλείστον από τους Ιάπωνες, και με τον καιρό έχει γίνει μια δημοφιλής μορφή τατουάζ. Εάν αποφασίσετε να κάνετε kanji, να είστε σίγουροι ότι αυτό που κάνετε, είναι σημαντικό, λόγω του γεγονότος ότι μια λέξη μπορεί να σημαίνει δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα στην ιαπωνική γλώσσα. Και ο μόνος τρόπος για να βρεθεί ένα αναμφισβήτητα σωστό ιαπωνικό Kanji σύμβολο για σας, είναι να μιλήσετε με έναν ιάπωνα μεταφραστή, ο οποίος θα μεταφράσει και θα βοηθήσει στο σχεδιασμό του tattoo σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...