Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Συμμορίες ομερτά και τατουάζ

gan600_88503_D4391Q










 
Οι λόγοι που δημιουργούνται οι συμμορίες ή τα συνδικάτα του εγκλήματος είναι πολλοί. Συνήθως έχουν να κάνουν με χρήματα, καθώς και με την χρήση του φόβου, του εγκλήματος και του εκβιασμού. Μερικές από αυτές δεν έχουν κάποια οργανωμένη δομή, ενώ άλλες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και βασίζονται σε στρατιωτική οργάνωση.

Σε αντίθεση με αυτά που βλέπουμε στα media, η έννοια της συμμορίας έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων και εμφανίζεται σε πολλές μορφές. Οι Chinese Triads για παράδειγμα, είχαν δημιουργηθεί ως αντίσταση στον δικτάτορα Manchu το 1760 στην Κίνα, ενώ οι πασίγνωστες συμμορίες παρανόμων στην Άγρια Δύση, επικεντρωνόντουσαν εξ'ολοκλήρου στις ληστείες τραπεζών. Στις μέρες μας, υπάρχουν ακόμα αρκετές συμμορίες που δραστηριοποιούνται σε πολλά μέρη του κόσμου. Σας παρουσιάζουμε τις πιο "δημοφιλείς" και επικίνδυνες από αυτές.


mara-salvatrucha-tattooΟι Crips
Πρόκειται για μια αφροαμερικάνικη συμμορία που ιδρύθηκε το 1969 στην Καλιφόρνια από τον 15χρονο Raymond Washington. Ξεκίνησε σαν μια συμπαγής ομάδα για να καταλήξει στις μέρες μας σε ένα δίκτυο από δεκάδες μικρές συμμορίες, που έρχονται συχνά σε ανοιχτή σύγκρουση.
Δραστηριότητες: Φόνοι, ληστείες, εμπόριο ναρκωτικών.
Μέγεθος συμμορίας: Με την πάροδο των χρόνων οι Crips έγιναν μία από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές συμμορίες στις ΗΠΑ, με μέλη που ξεπερνούσαν τα 30.000. Μιας και τα στοιχεία είναι ανεπίσημα, ο αριθμός μπορεί να είναι και μεγαλύτερος.
Σύμβολα συμμορίας: Η συμμορία είναι γνωστή για την φανταχτερή χρήση του μπλε χρώματος στα ρούχα της. Αν και με τον καιρό αυτό ελαττώθηκε, καθώς υπήρξαν προβλήματα με την αστυνομία. Μερικοί λένε ότι η επιλογή του χρώματος προήλθε από τα σχολικά χρώματα του Washington High School, στο Λος Άντζελες. Μία άλλη θεωρία λέει, ότι ο συνιδρυτής των Crips, Stanley Williams, είχε έναν πολύ καλό και στενό φίλο,τον "Βούδα". Ο "Βούδας" φορούσε συνέχεια μπλε ρούχα και παντελόνια, καθώς και μια μπλέ μπαντάνα. Όταν λοιπόν πέθανε, ο Williams, έκανε το μπλε "επίσημο" χρώμα των Crips, για να τιμήσει τον φίλο του.
Οι MS13
Οι MS13 ή αλλιώς Mara Salvatrucha, είναι μία τεράστια διεθνής συμμορία που αποτελείται κυρίως από Ισπανούς και Σαλβαδοριανούς.
Δραστηριότητες: Λαθρεμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο όπλων στην μαύρη αγορά, πληρωμένες δολοφονίες, ληστείες και επιθέσεις σε αστυνομικούς. Γι'αυτόν τον λόγο είναι από τις πιο μισητές συμμορίες στις αστυνομικές δυνάμεις και το FBI, το οποίο την χαρακτήρισε ως "την μεγαλύτερη εσωτερική απειλή για την εθνική ασφάλεια".
Το 2005, το FBI, ξεκίνησε μία μεγάλη επιχείρηση επιδρομών κατά της MS13, συλλαμβάνοντας 600 μέλη της συμμορίας, τα οποία και απελάθηκαν είτε επειδή βρίσκονταν παράνομα στην χώρα, είτε λόγω των παρανομιών που έκαναν. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές των απελάσεων έχουν συνεισφέρει τόσο στο μέγεθος όσο και στην επιρροή της συμμορίας στις ΗΠΑ και την κεντρική Αμερική.
Μέγεθος Συμμορίας: Πρόκειται για την πιο καλά δομημένη και οργανωμένη συμμορία στην Αμερική, με πολλούς επικεφαλείς. Αριθμεί γύρω στα 100.000 μέλη που αυξάνονται συνέχεια τόσο σε ισχύ όσο και σε αριθμό.
Σύμβολα: H "devil's head" χειρονομία, που σχηματίζει ένα ανάποδο "Μ" (φώτο), παρόμοια με αυτή το hard rock. Οι ιδρυτές της συμμορίας αντέγραψαν το σύμβολο, έπειτα από επισκέψεις τους σε ροκ συναυλίες.
Τα περισσότερα μέλη της MS13 καλύπτουν το σώμα τους με πολλά τατουάζ, όπως "MS", "13", "Salvadorian Pride" και το όνομα της ομάδας τους.
Σημείωση: Η λέξη "Mara" στα ισπανικά σημαίνει "στρατός από μυρμήγκια".

russian-criminal-tattoos-1Ρωσική Μαφία
Ξεκίνησε από την δεκαετία του '70, αλλά εδραιώθηκε μετά το 1991 με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Πολλά από τα μέλη της είναι πρώην σοβιετικοί στρατιωτικοί που έχασαν τις θέσεις τους. Επίσης, μπορεί να είναι και υπάλληλοι πολιτικών που ψάχνουν απεγνωσμένα χρήματα, καταφεύγοντας στην διαφθορά και το έγκλημα. Η Ρωσική Μαφία προσλαμβάνει επίσης μποξέρ, παλαιστές, αθλητές και γνώστες πολεμικών τεχνών. Πολλές φορές υπάρχουν εσωτερικές μονομαχίες που μπορούν να φτάσουν και μέχρι τον φόνο. Η ομερτά διατηρείται σχεδόν πάντα και εξασφαλίζεται όχι μόνο με την δολοφονία των "καρφιών" προς παραδειγματισμό, αλλά και όλης της οικογένειάς τους! Κατά την διάρκεια του 1990 προέβη σε δολοφονίες πολλών τραπεζικών στελεχών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, "εδραιώνοντας" έτσι την κυριαρχία της. Το 1993 μάλιστα, μέλη των 8 συμμοριών που ελέγχουν τον υπόκοσμο στην Μόσχα, δολοφόνησαν 10 τοπικούς τραπεζίτες. Αυτοαποκαλούμενοι "Κλέφτες του Νόμου" οι Ρώσσοι γκάνγκστερ, σκότωσαν 95 τραπεζίτες από το 1993 μέχρι το 1998. Ξένες εταιρείες στην Ρωσία δίνουν μέχρι και 20% από τα κέρδη τους στην μαφία, για προστασία. Δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς.
Μέγεθος: Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της φτάνουν τις 100.000.

yakuza-irezumi-tattoo-2Yakuza
Ο όρος προέρχεται από τις παραδοσιακές λέξεις "Yattsu (Οχτώ)", "Ku (Εννέα)" and "Za (Τρία)" και είναι το χειρότερο χαρτί στο ιαπωνικό card game Oicho-Kabu.
Τα υποψήφια μέλη της θρυλικής αυτής συμμορίας προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Στο παρελθόν δέχονταν όσους γιούς είχαν εγκαταλειφθεί ή διωχτεί από τους γονείς τους. Πολλοί Yakuza ξεκινούν από το γυμνάσιο ή το λύκειο ως κοινοί κακοποιοί. Αρκετά μέλη της συμμορίας είναι στην πραγματικότητα διανοητικά καθυστερημένοι, αλλά επιλέγονται κυρίως λόγω των φυσικών τους ικανοτήτων. Αντίθετα, τα μέλη της ηγεσίας είναι πανέξυπνα άτομα, με κοφτερό μυαλό, χωρίς ηθικούς φραγμούς. Δικαιολογημένα χαρακτηριστικά, μιας και η άνοδος προς την αρχηγία της Yakuza είναι γεμάτη ανταγωνισμό και μηχανορραφίες. Τα μέλη της συμμορίας αποκόπτονται πλήρως από την οικογένειά τους και μεταφέρουν την πίστη τους στο εκάστοτε αφεντικό. Αντιμετωπίζουν την συμμορία σαν κανονική οικογένεια με γονείς αδέρφια κτλ. Σε αντίθεση με άλλες συμμορίες, σε αρκετές δραστηριότητες της συμμορίας, συμμετέχουν και γυναίκες. Για παράδειγμα, όταν ο αρχηγός της φαμίλιας "Yamaguchi-gumi", σκοτώθηκε η γυναίκα του ανέλαβε για ένα χρονικό διάστημα χρέη αφεντικού.
Το Yobitsume: Δημοφιλές σε αρκετές ταινίες, το Yobitsume είναι η κοπή ενός δαχτύλου, σαν πράξη μεταμέλειας ή ταπεινοφροσύνης. Αυτός που υπέπεσε σε λάθος είναι υποχρεωμένος να κόψει την άκρη από το μικρό δάχτυλο του αριστερού του χεριού και να το δώσει στο αφεντικό του.
Σύμβολα της συμμορίας: Τα μέλη της Yakuza γεμίζουν τα σώματά τους με τατουάζ (Irezumi). Τις περισσότερες φορές αυτά γίνονται με το χέρι και το μελάνι ενίεται με την βοήθεια μιας βελόνας από ατσάλι η μπαμπού. Η διαδικασία είναι πολύ επώδυνη και μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί ολόκληρο το τατουάζ.
Μέγεθος: Διεθνώς υπάρχουν γύρω στις 85.000 γνωστά μέλη της Yakuza. Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μυστική συμμορία, ο αριθμός τους είναι εύκολο να υπολογιστεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...